Wednesday 5 March 2014

Szarpaniec albo huk

Jeszcze jeden przepis z mojego domowego zeszytu. U mnie zawsze piekło się dużą blachę tego ciasta z dżemem wiśniowym i porzeczkowym. Wszyscy się nim zajadali i, niezależnie od ilości, znikało w mgnieniu oka :) 
Ostatni raz jadłam je parę lat temu więc uznałam, że skoro ostatnio powracałam do smaków mojego dzieciństwa, warto byłoby upiec Szarpańca. Kiedy upiekłam ciasto nawet z połowy normalnej porcji okazało się, że jest go trochę za dużo na dwie osoby, ale nie ma tego złego... w pracy ucieszyli się z porcji słodkości :D



Składniki:

2 i 3/4 szklanki mąki
3 żółtka
250 g masła
1 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik dżemu- ja użyłam porzeczkowy

3 białka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru wanilinowego




Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski.


Dodajemy żółtka...


i miękkie masło. Całość wyrabiamy za pomocą procesora albo ręcznie na stolnicy.



Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Dwie z nich dzielimy jeszcze na pół i wkładamy do zamrażalnika.


Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy do całkowitego połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na pół i również wkładamy do zamrażalnika.


Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier ii cukier wanilinowy.


Zamrożone ciasto wyciągamy po jednym kawałku i ucieramy na grubej tarce do przygotowanej blachy. Na pierwszą warstwę starłam dwie i pół porcji białego ciasta.


Na pierwszą warstwę delikatnie wykładamy dżem.



Teraz ścieramy porcję całe ciasto z kakao.


Na wierzch wykładamy pianę z białek.


I na koniec ścieramy pozostałe ciasto.


Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Aaaa trzeba pamiętać, że po upieczeniu warstwa z kakao może wydawać się nieco niedopieczona, ale jak ciasto wystygnie będzie dobra :)







3 comments:

  1. Mmm :) apetyczne ciasto.. :)

    ReplyDelete
  2. Mniam, jadła kiedyś takie podobne ciasto, chyba na urodzinach mojej kuzynki. Było przepyszne!

    ReplyDelete
  3. Witam , chcialam sie dowiedziec jakich rozmiarow jest blacha?? bo ze zdjecia widze dosc mala tortownice ?? czy moze to isc tez na srednia blache prostokatna ?
    Dziekuje za odpowiedz.

    ReplyDelete