Nareszcie niedziela! Po maratonie w pracy nadszedł dzień wolny, dzień przewidziany na błogie lenistwo, delektowanie się truskawkowym, różowym winem oraz wypiek nowych babeczek. Tym razem były to babeczki z nadzieniem na bazie budyniu z prawdziwą wanilią. Muszę przyznać, że jak na pierwsze babeczki w takim stylu, wyszło smakowicie.
Składniki:
Ciasto: 3/4 szklanki mąki
6 dag masła
4 dag cukru pudru
2 żółtka
białko do smarowania
Nadzienie: 1/4 l mleka
4 dag masła
5 dag mąki (ja użyłam orkiszowej)
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 laska wanilii
Ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę i szybko zagniatamy z zimnym masłem, żółtkami i cukrem. Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i na minimum godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy nasz krem.
Masło roztapiamy w garnku lub na patelni.
Dodajemy mąkę. Całość rozprowadzamy zimnym mlekiem i gotujemy mieszając.
Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Dodajemy go do masy mlecznej.
Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do ostudzonej masy.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy kółka i wylepiamy nimi foremki.
Przygotowanym kremem wypełniamy nasze foremki do 3/4 wysokości.
Z pozostałego ciasta wycinamy kółka i przykrywamy nadzienie. Smarujemy je białkiem. (możemy ponakłuwać widelcem, czego ja nie zrobiłam :P). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. I pieczemy aż się zarumienią.
A oto efekt końcowy, w sam raz na niedzielne popołudnie przy kawie :)
Bardzo smakowite babeczki:)
ReplyDeleteśliczne ;]
ReplyDeletechętnie się skuszę na taką do kawki!
To ja porywam jedną babeczkę i biegnę parzyć sobie kawę;)
ReplyDeletemuszą być obłędne w smaku :)
ReplyDeleteprzepyszne :) prawdziwa wanilia robi swoje :)
DeleteNiestety ja zrobiłam ale zupełnie mi nie smakuje nadzienie. Wolałabym użyć zwykłego budyniu w proszku bo taki jest niesmaczny
Deletekwestia gustu :) ja nie cierpię gotowego budyniu więc zazwyczaj go unikam :P
Deleteile w minutach trzeba je piec?
ReplyDeleteja piekłam je jakieś 20 minut (najlepiej po 15 minutach sprawdzić)
ReplyDelete