Sunday, 3 June 2012

Babeczki z nadzieniem kremowym


Nareszcie niedziela! Po maratonie w pracy nadszedł dzień wolny, dzień przewidziany na błogie lenistwo, delektowanie się truskawkowym, różowym winem oraz wypiek nowych babeczek. Tym razem były to babeczki z nadzieniem na bazie budyniu z prawdziwą wanilią. Muszę przyznać, że jak na pierwsze babeczki w takim stylu, wyszło smakowicie.


Składniki:

Ciasto: 3/4 szklanki mąki
           6 dag masła
           4 dag cukru pudru
           2 żółtka
           białko do smarowania

Nadzienie: 1/4 l mleka
                 4 dag masła
                 5 dag mąki (ja użyłam orkiszowej)
                 1/2 szklanki cukru
                 2 jajka
                 1 laska wanilii


Ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę i szybko zagniatamy z zimnym masłem, żółtkami i cukrem. Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i na minimum godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy nasz krem.

Masło roztapiamy w garnku lub na patelni.


Dodajemy mąkę. Całość rozprowadzamy zimnym mlekiem i gotujemy mieszając.

     

Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Dodajemy go do masy mlecznej.               

 

Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do ostudzonej masy.


2/3 ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy kółka i wylepiamy nimi foremki.


Przygotowanym kremem wypełniamy nasze foremki do 3/4 wysokości.


Z pozostałego ciasta wycinamy kółka i przykrywamy nadzienie. Smarujemy je białkiem. (możemy ponakłuwać widelcem, czego ja nie zrobiłam :P). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. I pieczemy aż się zarumienią.


A oto efekt końcowy, w sam raz na niedzielne popołudnie przy kawie :)



9 comments:

  1. Bardzo smakowite babeczki:)

    ReplyDelete
  2. śliczne ;]
    chętnie się skuszę na taką do kawki!

    ReplyDelete
  3. To ja porywam jedną babeczkę i biegnę parzyć sobie kawę;)

    ReplyDelete
  4. muszą być obłędne w smaku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. przepyszne :) prawdziwa wanilia robi swoje :)

      Delete
    2. Niestety ja zrobiłam ale zupełnie mi nie smakuje nadzienie. Wolałabym użyć zwykłego budyniu w proszku bo taki jest niesmaczny

      Delete
    3. kwestia gustu :) ja nie cierpię gotowego budyniu więc zazwyczaj go unikam :P

      Delete
  5. ile w minutach trzeba je piec?

    ReplyDelete
  6. ja piekłam je jakieś 20 minut (najlepiej po 15 minutach sprawdzić)

    ReplyDelete