Ostatnio zaszalałam z zakupami i kupiłam nieco za dużo śmietany kremówki ;p Postanowiłam ją więc wykorzystać w bardzo słodki sposób i tym razem przyrządzić coś na zimno. Takie ciasto na przywołanie przynajmniej odrobiny słońca. Przy okazji powstały bardzo szybkie babeczki, na które przepis znajdziecie tutaj ;]
English Translation
Składniki:
1 litr śmietany kremówki
2 galaretki
2 łyżki żelatyny
7 łyżek cukry pudru
wybrany owoce
opakowanie digestive biscuits- ja użyłam imbirowe
2 łyżki masła
Owoce płuczemy i osuszamy. Żelatynę zalewamy zimną wodą, po kilku minutach rozpuszczamy ją w gorącej wodzie. Przygotowujemy jedną galaretkę- rozpuszczamy ją w szklance wody.
Rozdrabniamy nasze ciasteczka i rozpuszczamy masło.
Mieszamy biszkopty z masłem i wykładamy na spód tortownicy. Wkładamy do lodówki.
Odmierzamy 1/2 litra śmietany kremówki. Podgrzewamy odrobinę i rozpuszczamy w niej 5 łyżek cukru pudru.
Mieszamy śmietanę z cukrem i żelatyną. Przelewamy do formy i dodajemy borówki.
Ubijamy pozostałe 1/2 litra śmietany,dodajemy 2 łyżki cukru i galaretkę. Delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy maliny i przekładamy do formy.
Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Najlepiej odstawić ciasto na całą noc ;]
jak wiosennie! :)
ReplyDeletemniam;-) u Ciebie już lato! pysznie wygląda ten torcik i na pewno smaczny;-)
ReplyDeletepyszności :)) uwielbiam torty na bazie bitej śmietanki :)) na pewno pyszny i leciutki, a owoce dodają orzeźwienia, zwłaszcza malinki :)))
ReplyDeletepozdrawiam i życze kolejnych pysznych wypieków :)))
Olinka - Smakowy Raj
smakowicie wygląda
ReplyDeleteWygląda obłędnie ;D
ReplyDeletelubie takie :)
ReplyDeleteŚwietnie wygląda:) Tylko skąd dzisiaj maliny wydłubać?:)
ReplyDeleteCudownie wygląda! Z chęcią bym zjadła kawałek :)
ReplyDeleteDziękuje za tak miłe komentarze :)
ReplyDeleteMilion przepysznych kalorii... :)
ReplyDeleteKocham takie desery :) nadawaja sens mojemu zyciu! :)
ReplyDeletePozdrawiam!
pieczarka mysia