Thursday, 20 September 2012

Dyniowe ciasteczka

Zainspirował mnie pewien przepis na dyniowo-orzechową struclę. Nieco go zmodyfikowałam i upiekłam ciasteczka z dyniowym nadzieniem. Dodatek orzechów i aromatycznych przypraw sprawia, że ciasteczka poprawiają nastrój w deszczowe dni - zwłaszcza, kiedy zjemy je jeszcze ciepłe :)






Składniki:

kruche ciasto
1/2 kg dyni lub kabaczka
50 g migdałów
50 g orzechów (włoskich albo laskowych)
50 g brązowego cukru
50 g bułki tartej
2 łyżeczki oleju roślinnego
1 jajko
1/2 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej



Dynię/kabaczka obieramy, wykrajamy pestki i kroimy w kostkę.


Wykładamy naszą kostkę na blachę posmarowaną olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok 40 minut aż kostaka stanię się miekka.


Wyciągamy dynię z piekarnika i odstawiamy aż ostygnie. Następnie miksujemy ją, by powtał gładki mus.


Przygotowujemy resztę składników do farszu. Możemy dodać nieco masła, by masa była bardziej kremowa.


Orzechy rozdrabniamy - zostawiamy nieco na później, żeby posypać nasze ciasteczka.


Do miski wrzucamy orzechy, mus z dyni, brązowy cukier i bułkę tartą.


Dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy.


Przygotowujemy nasze ciasteczka - kształt według uznania ;p



Gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok 30 minut, aż ciasto się zarumieni.








6 comments:

  1. Zapisuję do spróbowania, bo wyglądają obłędnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. i smakują przepysznie orzechowo :) napisz później jak wrażenia z pieczenia :)

      Delete
  2. koperty z dynią, miałaś wspaniały pomysł :)

    ReplyDelete
  3. Ale ciekawy przepis! Nigdy ciasteczek z takim nadzieniem nie jadłam, a wyglądają bardzo smacznie :)

    ReplyDelete