Składniki:
kruche ciasto
1/2 kg dyni lub kabaczka
50 g migdałów
50 g orzechów (włoskich albo laskowych)
50 g brązowego cukru
50 g bułki tartej
2 łyżeczki oleju roślinnego
1 jajko
1/2 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Dynię/kabaczka obieramy, wykrajamy pestki i kroimy w kostkę.
Wykładamy naszą kostkę na blachę posmarowaną olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok 40 minut aż kostaka stanię się miekka.
Wyciągamy dynię z piekarnika i odstawiamy aż ostygnie. Następnie miksujemy ją, by powtał gładki mus.
Przygotowujemy resztę składników do farszu. Możemy dodać nieco masła, by masa była bardziej kremowa.
Orzechy rozdrabniamy - zostawiamy nieco na później, żeby posypać nasze ciasteczka.
Do miski wrzucamy orzechy, mus z dyni, brązowy cukier i bułkę tartą.
Dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy nasze ciasteczka - kształt według uznania ;p
Gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Zapisuję do spróbowania, bo wyglądają obłędnie :-)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!
i smakują przepysznie orzechowo :) napisz później jak wrażenia z pieczenia :)
Deleteporywam! ^^ pycha!
ReplyDeletekoperty z dynią, miałaś wspaniały pomysł :)
ReplyDeletedziekuję :)
DeleteAle ciekawy przepis! Nigdy ciasteczek z takim nadzieniem nie jadłam, a wyglądają bardzo smacznie :)
ReplyDelete