Thursday 13 September 2012

Key Lime Pie czyli kuchni angielskiej ciąg dalszy

Po raz kolejny przeprowadzka i nowe mieszkanie - w sumie to nawet sporo tych zmian jak na trzy miesiące. Niestety w całym tym zamieszkaniu zabrakło mi trochę czasu dla mojej pasji, a może to lenistwo zwyciężyło :p W każdym razie nie planuje już takich długich przerw i powracam do regularnego przyrządzania przeróżnych słodkości. Na dzień dzisiejszy będzie to dość kaloryczny placek z limonkami czyli Key Lime Pie. Przygotowanie go jest bardzo proste, zwłaszcza, że nie wymaga pieczenia - całość po prostu wrzucamy do lodówki.




Składniki:

200 g herbatników wielozbożowych (ja użyłam ciasteczek imbirowych)
75 g masła
sok z 4 limonek + skórka
397 g (puszka) słodzonego mleka skondensowanego
300 ml śmietany kremówki
gorzka czekolada 


Herbatniki kruszymy w misce i dodajemy do nich roztopione masło.


 Wszystko mieszamy, tworząc masę, którą wykładamy na blachę (najlepiej o średnicy 23 cm). Należy pamiętać, żeby nieco unieść brzegi naszego ciasta. Blachę wkładamy do lodówki.


Wyciskamy sok z limonek i ścieramy skórkę.



Przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy wszystkie składniki.


Śmietanę kremówkę, mleko skondensowane oraz sok i skórkę z limonki.



Wszystko ubijamy mikerem na gęstą i puszystą masę.


Wykładamy na spód z herbatników i odstawiamy do lodówki.


Na koniec posypujemy wiórkami czekoladowymi lub polewamy czekoladą.




4 comments:

  1. Od dłuższego już czasu przymierzam się, że to ciasto zrobić, ale jakoś ciągle nam nie po drodze... Twoje wygląda bosko! :)

    ReplyDelete
  2. Dziekuje :) ciasto jest przepyszne

    ReplyDelete