Po raz kolejny przeprowadzka i nowe mieszkanie - w sumie to nawet sporo tych zmian jak na trzy miesiące. Niestety w całym tym zamieszkaniu zabrakło mi trochę czasu dla mojej pasji, a może to lenistwo zwyciężyło :p W każdym razie nie planuje już takich długich przerw i powracam do regularnego przyrządzania przeróżnych słodkości. Na dzień dzisiejszy będzie to dość kaloryczny placek z limonkami czyli Key Lime Pie. Przygotowanie go jest bardzo proste, zwłaszcza, że nie wymaga pieczenia - całość po prostu wrzucamy do lodówki.
Składniki:
200 g herbatników wielozbożowych (ja użyłam ciasteczek imbirowych)
75 g masła
sok z 4 limonek + skórka
397 g (puszka) słodzonego mleka skondensowanego
300 ml śmietany kremówki
gorzka czekolada
Herbatniki kruszymy w misce i dodajemy do nich roztopione masło.
Wszystko mieszamy, tworząc masę, którą wykładamy na blachę (najlepiej o średnicy 23 cm). Należy pamiętać, żeby nieco unieść brzegi naszego ciasta. Blachę wkładamy do lodówki.
Wyciskamy sok z limonek i ścieramy skórkę.
Przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy wszystkie składniki.
Śmietanę kremówkę, mleko skondensowane oraz sok i skórkę z limonki.
Wszystko ubijamy mikerem na gęstą i puszystą masę.
Wykładamy na spód z herbatników i odstawiamy do lodówki.
Na koniec posypujemy wiórkami czekoladowymi lub polewamy czekoladą.
świetna jest:)
ReplyDeleteOd dłuższego już czasu przymierzam się, że to ciasto zrobić, ale jakoś ciągle nam nie po drodze... Twoje wygląda bosko! :)
ReplyDeleteFascynująca kombinacja ; )
ReplyDeleteDziekuje :) ciasto jest przepyszne
ReplyDelete