Sezon dyniowy mmmm... ;] a co za tym idzie- zupa-krem z dyni, dyniowe serniczki, dyniowe babeczki, no i oczywiście wycinanie dyni :) :)
Wyobraźcie więc sobie moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że jestem jedyną osobą spośród moich domowników, która lubi dynię :(
Postanowiłam jednak, że nie ma się co zniechęcać i przygotuje coś radośnie pomarańczowego bez względu na innych. Przygotowałam więc czekoladki nadziewane dyniowym sernikiem. Było to moje drugie podejście do tych małych słodkości i muszę przyznać, że to wciąż nie takie proste, jak się wydaje :p
Składniki:
1 mała dynia
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
ok. 220 g serka Philadelphia
150 g białej czekolady
Dynię przekrajamy na pół i oczyszczamy z nasion.
Nasiona możemy później ususzyć.
Dynię kroimy w księżyce.
Kawałki dyni układamy na blachę i podypujemy startym masłem i cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego fo 160 stopni.
W tym czasie przygitowujemy czekoladki.
Rozpuszczamy białą czekoladę.
Za pomocą pędzla smarujemy pierwszą warstwę w foremkach i wkładamy do piekarnika.
Po 10 minutach wyciągamy dynie i posypujemy przyprawami. Pieczemy kolejne 10-15 minut.
Sprawdzamy widelcem czy dynis jest miękka. Obieramy ze skórki.
Dynię miksujemy na puree.
Dodajemy 50g roztopionej białej czekolady.
Dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
Foremki z drugą warstwą czekolady wypełniamy masą dyniową i wkładamy do zamrażarki.
Foremki zalepiamy białą czekoladą i znowu wrzucamy do chłodzenia.
Najlepiej przechowywać je w lodówce :)
Z pozostałej masy serowo-dyniowej można przyrządzić mini serniczki. Potrzebne będą ciasteczka imbirowe i dwie łyżki masła. Ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy na dno kokilek. Wykładamy na nie masę dyniową i polewamy roztopioną czekoladą. Schładzamy w lodówce i gotowe :)
Wow...ale pyszne prosiaczki..
ReplyDeleteZakochałam się w Twoich foremkach! Są genialne, zresztą same czekoladki pewnie też są mega ;)
ReplyDeleteWyglądają niesamowicie :-)
ReplyDeleteGdzie kupuję się taką foremkę w kształcie prosiaczków? Są urocze :)
dziękuję :) niestety foremki kupiłam w prywatnym sklepie w Anglii, więc nie bardzo orientuje się jak z dostępnością u nas ;/
Deleteurocze są :) czekoladek z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam... :)
ReplyDeleteJakie świetne te ryjki! Cudne są! :D
ReplyDeletesłodkie te świnki :)
ReplyDeletehehe czekoladuszki świniuszki prezentują się świetnie mimo iż nie przepadam za dynią.:))
ReplyDeleteFantastyczne foremki!;-)
ReplyDeleteUrocze te świniaczki :)
ReplyDeleteJa dynię uwielbiam, i karmię nią mojego C... Chyba też już lubi ;)