Ostatnio było trochę dietetycznie więc przydałaby się mała odmiana :) Dzisiaj przygotowałam nieco bardziej kaloryczne ciasto- Hummingbird Cake. Muszę przyznać, że pierwszy raz je próbowałam i smakuje całkiem ciekawie. Początkowo nieco się obawiałam pieczenia ciasta, w którego skład wchodzi zmielony ananas i banany. Moje obawy zwiększyły się jeszcze bardziej, kiedy przeczytałam, że ciasto należy do rodziny ciast marchewkowych. Na szczęście ciekawość zwyciężyła :) Ciasto jest dość wilgotne i doskonale się laczy z kremem serowym.
Składniki:
200 ml oleju roślinnego
250 g brązowego cukru
3 jajka
3 łyżki mleka
100 g świeżego ananasa
2 banany
300 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g orzechów pekan
180 g masła
150 g cukru pudru
450 g serka philadelphia
1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowujemy ananasa. Odkrajamy wierzch i dół.
Odkrajamy skórę po bokach.
Za pomocą małego nożyka wykrajamy oczka.
Jak się okazało przygotowanie ananasa jest dość pracochłonne.
Do miski wsypujemy cukier, żółtka i olej.
Banany miksujemy razem z ananasem na puree.
Dodajemy owocowe puree do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość mieszamy.
Dodajemy posiekane orzechy pekan.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta w dwóch turach. delikatnie mieszamy.
Smarujemy blachę co ciasta masłem. Wykładamy papierem do pieczenia i znowu smarujemy masłem.
Ciasto rozdzielamy na dwie formy o średnicy 20 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni minimum 30 minut.
Po upieczeniu odkładamy ciast na bok aż ostygnie ;p
Przygotowujemy 'lukier'. Masło w temperaturze pokojowej przekładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem.
Stopniowo dodajemy serek i delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy esencję waniliową.
Gotową masą serowo-maślaną przekładamy ciasto i smarujemy z wierzchu. Przed podaniem najlepiej schłodzić je w lodówce przez godzinę ;]
Co myślicie o takim połączeniu smaków?
Smacznie wygląda, chociaż ja nie przepadam za ananasem. Ale w kompozycji z bananem smak może być ciekawy :)
ReplyDeletea ja właśnie uwielbiam wszelkie ciasta z tej marchewkowej rodziny! :D
ReplyDeleteja też je uwielbiam, ale jeśli chodzi o pieczenie to przeważnie porażka ;/
DeleteNie spotkałam sie jeszcze z połączeniema ananasa i banana na ciasto- bardzo ciekawe! Musi super smakować,bo wygląda super i bardzo smacznie :)
ReplyDeleteŁał, niezwykłe połączenie. Zaintrygowałaś mnie :) Śliczne Ci wyszło :)
ReplyDeleteDziękuję :)
Delete