Saturday, 25 January 2014

Batoniki granola

Czy wy też lubicie zbożowe batoniki? Ja je wręcz uwielbiam! Ale nie dość, że są dość drogie, to nigdy nie mają wystarczającej ilości składników, które lubię- musi być duuuużo żurawiny i migdały ;p
Dodatkowo lubię wiedzieć, co jem :) Dlatego też bardzo spodobał mi się ten przepis, zwłaszcza, że nie musiałam dodawać masła, ani cukru, a wszystko i tak smakowało przepysznie.



Składniki:

1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki masła orzechowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki suszonych moreli- posiekanych
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki sezamu

Oczywiście składniki można dowolnie zamieniać i zmieniać proporcje- można użyć orzechy, siemię lniane, suszoną porzeczkę, wiórki kokosowe itd.


Do miski wrzucamy żurawiny i morele, 


dodajemy płatki owsiane


i pozostałe ziarna. Wszystko mieszamy.


W rondelku podgrzewamy masło orzechowe, miód i cukier wanilinowy.



Ciepłą masę dodajemy do suchych składników i mieszamy do całkowitego połączenia.


Wszystko wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (najlepiej, żeby nasze batoniki miały grubość około 1 cm). Pieczemy w temperaturze 175 stopni 15-20 minut- aż się zarumieni.



Batoniki okazały się tak dobre, że następnego dnia musiałam przygotować nową porcję.


2 comments:

  1. Uwielbiam batoniki zbożowe,a twoje wyglądają zjawiskowo smacznie :)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam granola bars <3 Szczegolnie gdy wczesniej przygotuje warstwę dolną z czekolady <3 mmmmmmm


    Suuper przepis :)

    ReplyDelete