Znowu mi się jakaś przerwa w pieczeniu zrobiła. Sama nie wiem czy to wakacyjne lenistwo czy za dużo innych obowiązków.
To może, tak na powrót, muffinki z gruszkami doprawione gałką muszkatołową i cynamonem. Lekkie, proste do przygotowania- w sam raz na piknik albo podczas czytania książki ;]
Składniki:
3 małe gruszki
300 g mąki
125 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła
3 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Dodajemy cukier- ja użyłam pół na pół brązowego i białego.
Do osobnej miski wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy oliwę z oliwek.
Dodajemy jajka i jogurt. wszystko mieszamy widelcem.
Masę jajeczną wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy.
Dodajemy gruszki.
Wypełniamy foremki na muffinki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-18 minut.
Kiedy będą złociste sprawdzamy patyczkiem i wyciągamy z piekarnika. odstawiamy na 5 minut, żeby przestygły. Najlepiej smakują tego samego dnia ;]
Nie robiłam jeszcze gruszkowych! :)
ReplyDelete