Od jakiegoś czasu chodziło za mną proste, kruche ciasto z owocami. korzystając więc z wolnego dnia upiekłam takie ciasto ze śliwkami ;] Wykorzystałam przepis z bloga eksplozja smaku ;p
Ciasto wyszło pyszne- po chwili nie było już pół blachy ;p Do ciasta możemy użyć dowolnych sezonowych owoców- ja już nie mogłam się doczekać sezonu śliwkowego, więc skusiłam się na pierwsze śliwki- nieco kwaśne niestety ;/
Składniki
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
187 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
600 g śliwek
125 g masła
185 g mąki
100 g cukru
cukier wanilinowy
Śliwki myjemy i suszymy.
Kroimy je na mniejsze kawałki.
W razie potrzeby słodzimy- moje były strasznie kwaśne.
Do miski wsypujemy mąkę.
Dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia.
Dodajemy żółtka...
... śmietanę...
... i posiekane masło.
Zagniatamy ciasto. Tworzymy kilka mniejszy porcji i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto ścieramy na grubej tarce.
Staramy się dokładnie wylepić wszystkie brzegi. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut- aż ciasto się lekko zarumieni.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Wykładamy na wierzch owoce.
Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy cukier, mąkę i cukier wanilinowy.
W rondelku roztapiamy masło.
Gorącym masłem zalewamy suche składniki.
Mieszamy do otrzymania kruszonki.
Wysypujemy ją na owoce.
Pieczemy w piekarniku 30- 40 minut.
Wyciągamy ciasto, studzimy i posypujemy cukrem pudrem ;]
Pyszne ciasto, polecam wszystkim :)
ReplyDeletejakiej wielkości blacha?
ReplyDeletemoja była 33 na 25 cm ;]
Delete