Monday, 21 January 2013

Babeczki kawowe- bardzo maślane




Wróciłam do domu po krótkiej podróży. Nowe smaki i potrawy zainspirowały mnie do testowania nowych przepisów- chciałabym się w najbliższym czasie zmierzyć z Red Velvet Cake ;] Muszę się porządnie wziąć za mojego zaniedbanego bloga. Zastanawiam się nieco nad zmianą jego koncepcji, a przynajmniej strony graficznej... Tymczasem prosty przepis na babeczki kawowe.



Składniki

175 g mąki
175 g cukru
175 g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka - lekko rozmącone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki espresso
1 łyżka kawy mielonej
2 łyżki mleka
tabliczka białej czekolady
łyżka masła


Mąkę, cukier, masłoi proszek do pieczenia wsypujemy do miski.


Dodajemy rozmącone jajka.


Na koniec dodajemy espresso i mleko. Całość miksujemy.


Dla bardziej wyczuwalnego smaku można dodać łyżkę kawy mielonej.


Wypełniamy ciastem foremki i wkładamy do nagrzanego do 170stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut- aż się zarumienią. 


Kiedy babeczki ostygną roztapiamy czekoladę z masłem- w mikrofali lub kąpieli wodnej.


Dekorujemy nasze babeczki czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi lub orzechami.


 



3 comments:

  1. Wyglądają rewelacyjnie, porywam jedną do mojej kawy ;), oj zjadłoby się takiej pyszności, pozdrawiam :-).

    ReplyDelete