Przyszedł czas, że musiałam się zmierzyć z tortem urodzinowym. Jak się okazało nieco trudno było mi wymyślić oprawę tortu dla chłopaka. Ostatecznie zdecydowałam się przygotować ciasto biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i owocami. Skorzystałam z przepisu na biszkopt z tego bloga
Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 l śmietany kremówki 36%
odrobina cukru wanilinowego
łyżka cukru
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
wybrane owoce
sok z połowy cytryny
Oddzielamy żółtka od białek. białka ubijamy z cukrem na gładką masę.
Dodajemy żółtka i dalej mieszamy.
Całość przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu należy wyciągnąć ciasto i upuścić je na ziemię mniej więcej z wysokości kolan ;p Następnie odkładamy biszkopt do wystygnięcia.
Gotowy biszkopt kroimy na trzy równe części. Każdą nasączamy nieco wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Dodajemy żelatynę.
Ciasto przekładamy bitą śmietaną i owocami.
Na wierzch naszego ciasta również nakładamy bitą śmietanę. Boki posypałam zmielonymi migdałami, ale można użyć startej czekolady lub siekanych orzechów.
A oto efekt końcowy z marcepanowym misiem i wiórkami czekoladowymi ;)
No comments:
Post a Comment