Friday, 17 May 2013

Cookie Monsters

A co powiecie na nieco więcej zabawy przy pieczeniu? :) Pokaże wam dzisiaj jak zrobić babeczki a'la Ciasteczkowy Potwór.
 Babeczki powstały na kościelny kiermasz tak więc musiały być wyjątkowe. 



Składniki: (składniki wystarczają na przygotowanie od 12 do 16 babeczek)

70 g masła w temperaturze pokojowej
170 g mąki
250 g cukru
50 g kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
210 ml mleka
2 jajka
opakowanie ciasteczek z czekoladą

500 g cukru pudru
160 g masła
60 ml mleka
niebieski barwnik

"guziki" z białej czekolady
czekoladowe groszki





Przygotowujemy oczy. Mleczne groszki maczamy w lukrze (cukier puder + woda) i przyklejamy do guzików.


Do miski wsypujemy mąkę i masło.


Dodajemy cukier.



Przesiewamy kakako.


Dodajemy proszek do pieczenia.

 
I sól.


Jajka mieszamy z mlekiem w osobnej misce.




Suche składniki należy przemieszać łyżką i dodać połowę masy mleczno-jajecznej.



Mieszamy do momentu zniknięcia wszystkich grudek.



Dodajemy resztę jajek i dalej miksujemy.




Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości.





Ciasteczka dzielimy na ćwiartki i do każdej foremki wkładamy kawałek. Pieczemy w temperaturze 175 stopni 20-25 minut- mają być lekko sprężyste z wierzchu, jak dotkniemy je palcem.




Przygotowujemy lukier.



Masło, mleko i cukier miksujemy na jednolitą masę.


Dodajemy niebieski barwnik i dalej miksujemy.




Babeczki studzimy.





Za pomocą noże wykrawamy część babeczki- ma to być miejsce na ciasteczko.



Nakładamy lukier. Ja użyłam zwykłego woreczka foliowego, nakłutego kilaka razy na rogu.



Do lukrowanej babeczki dodajemy połówkę ciastka czekoladowego.






Przyklejamy oczy i gotowe :D


Najlepiej włożyć je na trochę do lodówki, żeby lukier stał się twardszy.






5 comments:

  1. Świetne!! Może wykorzystam pomysł na urodziny córki w lipcu.
    pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Niesamowite:D Szkoda, że nie mam niebieskiego barwnika!

    ReplyDelete
  3. Ależ masz ciekawe pomysły!!! Fajnie tu:)

    ReplyDelete
  4. Czadowe! Lubię jedzenie z zabawnym podtekstem. Znakomity pomysł i wykonanie.

    ReplyDelete