Dziś propozycja na serniczek, nieco lżejszy, bo z dodatkiem owocowego puree i serkiem w wersji light. Rozdzielając porcję na pucharki otrzymamy porcję w sam raz do zjedzenia z popołudniową kawą ;]
Składniki:
125 g herbatników imbirowych
60 g masła
300 g serka Philadelphia light
125 g cukru
sok i skórka otarta z limonki
150 ml śmietany kremówki
3 listki żelatyny
200 g mango- jeden duży owoc
Rozdrabniamy herbatniki.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Trzy listki żelatyny to około 5 g żelatyny ;]
Zmielone herbatni mieszamy z roztopionym masłem.
Wykładamy je na dno pucharków- co najmniej pięciu.
Do miski wkładamy serek Philadelphia.
Dodajemy śmietanę kremówkę.
Dodajemy sok i skórkę z limonki.
Na koniec wrzucamy cukier i wszystko miksujemy na puszystą masę.
Mango obieramy, kroimy i miksujemy na puree.
Puree podgrzewamy w mikrofali i mieszamy z listkami żelatyny.
Owoce dodajemy do serka i dokładnie mieszamy.
Możemy przyozdobić pucharki kawałkami mango ;p
Wypełniamy pojemniczki masą serkową i wkładamy do lodówki na parę godzin- najlepiej na noc.
Podajemy z bitą śmietaną
No comments:
Post a Comment