Monday 10 June 2013

Serniczki z mango

Dziś propozycja na serniczek, nieco lżejszy, bo z dodatkiem owocowego puree i serkiem w wersji light.  Rozdzielając porcję na pucharki otrzymamy porcję w sam raz do zjedzenia z popołudniową kawą ;] 



Składniki:

125 g herbatników imbirowych
60 g masła

300 g serka Philadelphia light
125 g cukru
sok i skórka otarta z limonki
150 ml śmietany kremówki
3 listki żelatyny
200 g mango- jeden duży owoc



Rozdrabniamy herbatniki.



Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Trzy listki żelatyny to około 5 g żelatyny ;]


Zmielone herbatni mieszamy z roztopionym masłem.


Wykładamy je na dno pucharków- co najmniej pięciu.


Do miski wkładamy serek Philadelphia.


Dodajemy śmietanę kremówkę.


Dodajemy sok i skórkę z limonki.


Na koniec wrzucamy cukier i wszystko miksujemy na puszystą masę.


Mango obieramy, kroimy i miksujemy na puree.


Puree podgrzewamy w mikrofali i mieszamy z listkami żelatyny.


Owoce dodajemy do serka i dokładnie mieszamy.



Możemy przyozdobić pucharki kawałkami mango ;p


Wypełniamy pojemniczki masą serkową i wkładamy do lodówki na parę godzin- najlepiej na noc.


Podajemy z bitą śmietaną



No comments:

Post a Comment