Friday 7 June 2013

Babeczki z custardem i rabarbarem



Składniki:

120 g rabarbaru
50 g masła
120 g cukru
czerwony barwnik

70 g masła
210 g mąki
250 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
210 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

70 g custardu w proszku
35 g cukru
600 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
czerwony barwnik
ewentualnie 1 łyżka mąki kukurydzianej



Rabarbar myjemy i obieramy.


Kroimy na małe kawałki.


Wrzucamy do rondelka.


Dodajemy cukier...


... i masło.


Stawiamy na ogniu i czekamy aż się zagotuje. Zmniejszamy gaz.


Gotujemy około 15 minut do uzyskania konsystencji marmolady.


Zestawiamy garnek z ognia i dodajemy barwnik do uzyskania odpowiedniego koloru. Rabarbar odstawiamy na bok, żeby ostygł.


Przygotowujemy babeczki. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Do miski wrzucamy masło w temperaturze pokojowej.


Dodajemy wszystkie suche składniki.


Do drugiej miski wbijamy jajka.


Dodajemy mleko i ręcznie mieszamy.


Masę mleczno-jajeczną stopniowo dodajemy do pierwszej miski i delikatnie miksujemy.


Wypełniamy foremki i pieczemy około 20 minut.



Studzimy babeczki.


Odcinamy górę babeczki.


Nakładamy rabarbarową marmoladę.


Babeczkę przykrywamy wcześniej odciętą górą.


Przygotowujemy custard. Custard mieszamy w miseczce z cukrem i odrobiną mleka. Pozostałe mleko wraz z pastą waniliową doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy custard i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie.


Gotowy custard zdejmujemy z ognia- możemy go zabarwić :)


Nakładamy custard na babeczki i dekorujemy malinami :) Smacznego!



1 comment: