Składniki:
120 g rabarbaru
50 g masła
120 g cukru
czerwony barwnik
70 g masła
210 g mąki
250 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
210 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
70 g custardu w proszku
35 g cukru
600 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
czerwony barwnik
ewentualnie 1 łyżka mąki kukurydzianej
Rabarbar myjemy i obieramy.
Kroimy na małe kawałki.
Wrzucamy do rondelka.
Dodajemy cukier...
... i masło.
Stawiamy na ogniu i czekamy aż się zagotuje. Zmniejszamy gaz.
Gotujemy około 15 minut do uzyskania konsystencji marmolady.
Zestawiamy garnek z ognia i dodajemy barwnik do uzyskania odpowiedniego koloru. Rabarbar odstawiamy na bok, żeby ostygł.
Przygotowujemy babeczki. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Do miski wrzucamy masło w temperaturze pokojowej.
Dodajemy wszystkie suche składniki.
Do drugiej miski wbijamy jajka.
Dodajemy mleko i ręcznie mieszamy.
Masę mleczno-jajeczną stopniowo dodajemy do pierwszej miski i delikatnie miksujemy.
Wypełniamy foremki i pieczemy około 20 minut.
Studzimy babeczki.
Odcinamy górę babeczki.
Nakładamy rabarbarową marmoladę.
Babeczkę przykrywamy wcześniej odciętą górą.
Przygotowujemy custard. Custard mieszamy w miseczce z cukrem i odrobiną mleka. Pozostałe mleko wraz z pastą waniliową doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy custard i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie.
Gotowy custard zdejmujemy z ognia- możemy go zabarwić :)
Nakładamy custard na babeczki i dekorujemy malinami :) Smacznego!
Prezentują się naprawdę uroczo :)
ReplyDelete