Thursday, 27 June 2013

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Niestety moja przerwa w blogowaniu przeciągnęła się nieco dłużej niż myślałam, ale ... było warto ;] Spędziłam tydzień w Paryżu!!! ;d Wciąż jestem pod wrażeniem. Urzekło mnie to miasto, budynki, restauracje, jedzenie, no i wszystkie rynki- zwłaszcza te z jedzeniem. Nigdy w życiu nie widziałam takich stoisk z warzywami, owocami i owocami morza... mmmm... ;d I te wszystkie wina- w końcu piłam prawdziwego szampana hihihi 
W każdym razie wracam do blogowania. dzisiaj moja pierwsza rolada, a już niedługo lody agrestowe ;]



Składniki

4 jajka
125 g cukru = 2 łyżki cukru
125 g mąki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
truskawki




Truskawki myjemy i kroimy.


Dodajemy dwie łyżki cukru i lekko ugniatamy widelcem.


Miskę stawiamy na garnku z wodą. Wsypujemy cukier.


Dodajemy jajka.


Całość miksujemy.



Ubijamy do utrzymania puszystej masy i zestawiamy z ognia.


Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.



Ciasto przekładamy na płaską blachę Wyłożoną papierem do pieczenia. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 8 minut- aż się zarumieni.


Wyciągamy ciasto na wcześniej przygotowany ręcznik kuchenny z wyścielonym papierem do pieczenia- posypanym cukrem.


Zdejmujemy papier do pieczenia.


Na wierzch wykładamy truskawki. Możemy nawilżyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny.


Delikatnie zawijamy ciasto tworząc roladę.



Ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy z lodami lub bitą śmietaną ;]





2 comments: