Friday, 28 June 2013

Lody agrestowe

Dziś przepis na zapowiedziane lody agrestowe ;p Warto spróbować, szczególnie w upalne dni ;]



Składniki

200 g agrestu- ja użyłam agrestu z puszki
100 g cukru
1 i 1/2 łyżki syropu z bzu
250 ml jogurtu greckiego
75 ml mleka



Agrest myjemy i wrzucamy do rondelka.


Dodajemy cukier i 2 łyżki wody.


Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.


Zestawiamy z ognia i odstawiamy, żeby się nieco ostudził. Wrzucamy do blendera i miksujemy na puree,


Dodajemy syrop z bzu.


W misce miksujemy jogurt z mlekiem.


Dodajemy puree z agrestu i dokładnie miksujemy.


Przekładamy do wybranej formy i wkładamy do zamrażarki. Po dwóch godzinach wyciągamy i dokładnie miksujemy. Powtarzamy to po kolejnych dwóch godzinach. 


Według przepisu lody można przechowywać w zamrażarce do 5 miesięcy ;p



No comments:

Post a Comment