Dziś przepis na zapowiedziane lody agrestowe ;p Warto spróbować, szczególnie w upalne dni ;]
Składniki
200 g agrestu- ja użyłam agrestu z puszki
100 g cukru
1 i 1/2 łyżki syropu z bzu
250 ml jogurtu greckiego
75 ml mleka
Agrest myjemy i wrzucamy do rondelka.
Dodajemy cukier i 2 łyżki wody.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Zestawiamy z ognia i odstawiamy, żeby się nieco ostudził. Wrzucamy do blendera i miksujemy na puree,
Dodajemy syrop z bzu.
W misce miksujemy jogurt z mlekiem.
Dodajemy puree z agrestu i dokładnie miksujemy.
Przekładamy do wybranej formy i wkładamy do zamrażarki. Po dwóch godzinach wyciągamy i dokładnie miksujemy. Powtarzamy to po kolejnych dwóch godzinach.
Według przepisu lody można przechowywać w zamrażarce do 5 miesięcy ;p
No comments:
Post a Comment