Przepis na chyba jedne z najprostszych i najszybszych ciasteczek na świecie ;p Kilka składników plus dżem i smakołyk gotowy :)
Składniki:
125 g mąki samorosnącej- domowym sposobem przygotowania takiej mąki jest dodanie dwóch łyżeczek prszku do pieczenia na każde 150 g mąki
50 g zmielonych migdałów
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
3-4 krople esencji migdałowej
20 g płatków migdałowych
200 g dżemu- ja użyłam morelowego, ale można zastosować dowolny ;]
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Do miski wsypujemy suche składniki- mąkę,cukier i mielone migdały
Dodajemy masło- najlepiej schłodzone i posiekane w kostkę.
Rękami zagniatamy składniki, aby powstała a'la kruszonka.
W mieseczce ubijamy widelcem jajko i esencję migdałową.
Do ciasta dodajemy jajko i zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 16 kulek wielkości orzecha włoskiego.
Gotowe kulki układamy na blachę- zachowujemy spore odstępy.
Na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i lekko przyklepujemy.
Pieczemy około 14- 17 minut.
Wyciągamy z piekarnika, kiedy lekko zbrązowieją. Studzimy.
Ciasteczka przekładamy wybranym dżemem.
Posypujemy cukrem pudrem i gotowe ;] Ciasteczka najlepiej zjeść wciągu pięciu dni ;p
Od dziecka lubiłam takie przekładane ciasteczka :). Na pewno wypróbuję :).
ReplyDelete