Tuesday, 1 October 2013

Ciasteczka migdałowe z dżemem morelowym

Przepis na chyba jedne z najprostszych i najszybszych ciasteczek na świecie ;p Kilka składników plus dżem i smakołyk gotowy :)




Składniki:

125 g mąki samorosnącej- domowym sposobem przygotowania takiej mąki jest dodanie dwóch łyżeczek prszku do pieczenia na każde 150 g mąki
50 g zmielonych migdałów
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
3-4 krople esencji migdałowej
20 g płatków migdałowych
200 g dżemu- ja użyłam morelowego, ale można zastosować dowolny ;]


Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Do miski wsypujemy suche składniki- mąkę,cukier i mielone migdały


Dodajemy masło- najlepiej schłodzone i posiekane w kostkę.



Rękami zagniatamy składniki, aby powstała a'la kruszonka.


W mieseczce ubijamy widelcem jajko i esencję migdałową.

Do ciasta dodajemy jajko i zagniatamy.


Ciasto dzielimy na 16 kulek wielkości orzecha włoskiego.


Gotowe kulki układamy na blachę- zachowujemy spore odstępy.


Na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i lekko przyklepujemy.


Pieczemy około 14- 17 minut.


Wyciągamy z piekarnika, kiedy lekko zbrązowieją. Studzimy.


Ciasteczka przekładamy wybranym dżemem.


Posypujemy cukrem pudrem i gotowe ;] Ciasteczka najlepiej zjeść wciągu pięciu dni ;p


1 comment:

  1. Od dziecka lubiłam takie przekładane ciasteczka :). Na pewno wypróbuję :).

    ReplyDelete