Sunday, 1 April 2012

Tarta cytrynowa



Z braku słońca w te pierwsze dni wiosny, nabrałam ochotę na coś słonecznego i orzeźwiającego. Tarta cytrynowo jest ciastem doskonałym na poprawę humoru, przynajmniej dla mnie :) Zwłaszcza, że przepis jest dość prosty.

Spód do tarty:


180 g mąki
120 g masła
60 g cukru pudru
ewentualnie 1 żółtko lub 1 łyżka śmietany

Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na 10 minut do lodówki. Potem rozwałkowujemy i wykładamy na blachę - ciasto trzeba nakłuć widelcem. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.

"Nadzienie":

20 g cukru pudru
4 cytryny
7 jajek
200 g cukru białego
200 g śmietany 18%

Cytryny szorujemy, osuszamy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy śmietanę z cukrem, jajkami, skórką i sokiem z cytryny. Powstałą masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tarta najlepiej smakuje po dwóch dniach schładzania w lodówce, ale... kto by tyle czekał. :)

1 comment:

  1. Tarta wyszła mi bardzo dobra. Na pewno jeszcze wykorzystam ten przepis.

    ReplyDelete