Dziś powrót do kuchni angielskiej i równocześnie jeden ze zdrowych deserów, czyli owoce pod kruszonką. W Wielkiej Brytanii jest do dość popularne danie serwowane w wersji słodkiej lub wytrawnej. Osobiście bardziej wolę wariant owocowy :) Można używać właściwie różne mieszanki owoców - jabłko i czarna porzeczka, jabłka i rabarbar, jabłka, śliwki i wiśnie bądź po prostu same jabłka. Ja na pierwsze crumble wybrałam jabłka i maliny :p
Składniki:
ok 200 g malin
jedno jabłko
60 g masła
55 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru (ja użyłam brązowego) + ewentualnie cukier do owoców
55 g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka miodu
Owoce myjemy i osuszamy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Migdały drobno siekamy.
Owoce wsypujemy do ramekinów (będą potrzebne ok 4 sztuki).
Maliny możemy nieco dosłodzić- moje były dość kwaśne :(
Mąkę mieszamy z masłem tworząc kruszonkę.
Dodajemy migdały, cukier...
...cynamon i miód. Całość dokładnie mieszamy.
Za pomocą łyżki nakładamy kruszonkę na owoce,
Wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut- aż się zarumienią.
Crumble podajemy gorące, posypane cukrem pudrem. Doskonale smakuje z lodami lub custardem :)
Pycha:) Moje smaki napewno wypróbuję!
ReplyDeleteTo naprawdę zdrowy deser :) Jak widzę te maliny, to automatycznie za nimi tęsknię. Mam wrażenie, że nie jadłam ich wieki.
ReplyDeleteale pysznosci!
ReplyDeletesuper deserek ;d
ReplyDeleteAleż to apetycznie wygląda :) Ostatnio oglądałam jakiś program o gotowaniu i akurat przygotowywali crumble z malinami i jabłkami... jeszcze trochę i skorzystam z Twojego przepisu ;)
ReplyDeleteNic tylko czekać aż będą świeże maliny!
ReplyDeletew jakiej temperaturze sie to piecze?
ReplyDelete