Ostatnio było nieco kalorycznie, więc dziś czas na nieco zdrowszą wersję słodkości. Wczoraj wieczorem upiekłam więc muffiny z dodatkiem bananów (bo w sumie już dawno nie było babeczek ). Chciałam też zobaczyć jak się prezentuje mój nowy stojak na babeczki :) Niestety nie zdążyłam sfotografować ich wczoraj- połowa zniknęła w oka mgnieniu, dlatego też dziś upiekłam kolejną porcję :P
Składniki:
125 g masła w temperaturze pokojowej
160 g cukru
1 łyżka syropu klonowego
2 banany
1 jajko
60 g orzechów włoskich (mogą być także inne orzechy, migdały, słonecznik, odrobina płatków czekoladowych)
200 g mąki
1 łyżeczka sody
120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru
garść słoneczniku lub orzechów- do dekoracji
160 g cukru
1 łyżka syropu klonowego
2 banany
1 jajko
60 g orzechów włoskich (mogą być także inne orzechy, migdały, słonecznik, odrobina płatków czekoladowych)
200 g mąki
1 łyżeczka sody
120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru
garść słoneczniku lub orzechów- do dekoracji
Do miski wrzucamy masło w temperaturze pokojowej, cukier i syrop klonowy. Całość dokładnie miksujemy.
W tym czasie podsmażamy pestki słonecznika na patelni- aż się zarumienią.
Stopniowo dodajemy mąkę i sodę oraz resztę jogurtu. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Siekamy banany.
Wsypujemy do miski posiekane banany i wybrane dodatki- w tym przypadku orzechy włoskie i słonecznik.
Wypełniamy foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperatrze 180 stopni ok 30 minut.
Do garnka wsypujemy słoneczki i cukier. Ciągle mieszając czekamy aż cukier się skarmelizuje.
Gotowy słonecznik w karmelu szybko nakładamy na babeczki- bardzo szybko zastyga.
Parzymy herbatę lub kawę, zdzwaniamy się z przyjaciółkami i robimy "babskie" popołudnie :)
Wyglądają wyśmienicie (i na pewno tak samo smakują) :)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!