Tuesday 30 July 2013

Muffinki z borówkami i żurawiną

Pracowity dzień dzisiaj. Posprzątałam cały dom, byłam na zakupach- głównie ''kuchennych'' i upiekłam nowe babeczki. Zostało mi trochę czasu również na wypróbowanie nowej formy do czekoladek, ale o tym w następnym poście.
Jako że wcześniejsze babeczki z gruszkami zniknęły w oka mgnieniu, musiałam zapełnić stojaczek nowymi smakołykami. Skorzystałam z ostatniego przepisu, eliminując przyprawy, a gruszki zastąpiłam borówkami i żurawiną. Całość dopełniła skórka z cytryny. Warto spróbować z innymi kombinacjami owoców ;p



Składniki:

300 g mąki
125 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g suszonej żurawiny
2 łyżki wrzącej wody
ok 160 g borówek
50 g roztopionego masła
3 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
150 ml jogurtu naturalnego
skórka otarta z jednej cytryny



Żurawinę namaczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy na bok.


Do miski wsypujemy mąkę i cukier.


Dodajemy proszek do pieczenia.


W osobnej misce roztapiamy masło. Dodajemy oliwę z oliwek...


...jajka...


... i jogurt. Całość mieszamy.


Do mąki dodajemy skórkę z cytryny...


... oraz masę jogurtowo-jajeczną.


Wszystko dokładnie mieszamy.



Dodajemy odsączoną z wody żurawinę i borówki.


Delikatnie mieszamy.


Wypełniamy foremki do muffinek.




Posypujemy wierzch odrobiną cukru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15- 18 minut.



Po upieczeniu studzimy około 5 minut i jemy ;p




1 comment:

  1. Nastała moda której nie rozumiem - gorzka oliwa do słodkich wypieków? Osobiście wolę dać bezsmakowy olej rzepakowy, który ma znacznie lepszy skład tłuszczowy, jest bardziej stabilny w wysokich temperaturach i lepiej nadaje się do pieczenia...

    ReplyDelete