Monday, 28 May 2012

Babeczki kawowo-orzechowe


Od jakiego czasu chodził za mną jakiś deser kawowy, a że dawno już nie było babeczek... :) Stwierdziłam, że babeczki z kawą i orzechami, oblane słodką, kremową polewą z białej czekolady stanowią wspaniałe dopełnienie porannej kawy, zwłaszcza tej pitej na dworzu w ciepłe słońca.



Składniki:

280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
160 g cukru
1/4 łyżeczki soli
120 g masła
50 ml espresso ristretto (bardziej esencjonalne niż zwykła espresso)
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
2 "garści" orzechów, czyli jakieś 70 g

Polewa:

1 biała czekolada
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
cukier puder


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wsypujemy do miski.

Dodajemy cukier i sól. 


W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia i mieszamy z kawą. Odstawiamy na bok, by trochę przestygło.


Do mąki dodajmy masło, mleko, cukier wanilinowy i jajka. Całość mieszamy by uzyskać puszystą masę.


Dodajemy orzechy (posiekane lub pokruszone). Powstałą masą napełniamy 12 foremek i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut.


Babeczki sprawdzamy patykiem czy się upiekły. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną.


W tym czasie przygotowujemy polewę. W garnku roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy mleko. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, aż masa nieco zgęstnieje. Mieszamy, aż nie będzie grudek. Masę odstawiamy i czekamy aż zacznie się ścinać. Babeczki dekorujemy masą i posypujemy czekoladą. Proste, prawda?

2 comments:

  1. Wow..ale pysznie wyglądają..dziękuję za dodanie przepisu do akcji..

    ReplyDelete
  2. Swietnie wygladaja z ta polewa!

    ReplyDelete