Od jakiego czasu chodził za mną jakiś deser kawowy, a że dawno już nie było babeczek... :) Stwierdziłam, że babeczki z kawą i orzechami, oblane słodką, kremową polewą z białej czekolady stanowią wspaniałe dopełnienie porannej kawy, zwłaszcza tej pitej na dworzu w ciepłe słońca.
Składniki:
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
160 g cukru
1/4 łyżeczki soli
120 g masła
50 ml espresso ristretto (bardziej esencjonalne niż zwykła espresso)
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
2 "garści" orzechów, czyli jakieś 70 g
Polewa:
1 biała czekolada
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wsypujemy do miski.
Dodajemy cukier i sól.
W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia i mieszamy z kawą. Odstawiamy na bok, by trochę przestygło.
Do mąki dodajmy masło, mleko, cukier wanilinowy i jajka. Całość mieszamy by uzyskać puszystą masę.
Dodajemy orzechy (posiekane lub pokruszone). Powstałą masą napełniamy 12 foremek i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut.
Babeczki sprawdzamy patykiem czy się upiekły. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną.
W tym czasie przygotowujemy polewę. W garnku roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy mleko. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, aż masa nieco zgęstnieje. Mieszamy, aż nie będzie grudek. Masę odstawiamy i czekamy aż zacznie się ścinać. Babeczki dekorujemy masą i posypujemy czekoladą. Proste, prawda?
Wow..ale pysznie wyglądają..dziękuję za dodanie przepisu do akcji..
ReplyDeleteSwietnie wygladaja z ta polewa!
ReplyDelete