Saturday, 12 May 2012

Lody makowo-cynamonowe


Nadszedł czas na drugą odsłonę moich eksperymentów z lodami. Tym razem były to lody makowo-cynamonowe z dodatkiem rumu (choć moim zdaniem, mogłoby się obyć bez alkoholu). Lody ciekawe w smaku i dobrze się komponują z winogronami, ale dość szybo się topią.


Składniki: 

150 g świeżo zmielonego maku
250 ml mleka
1 laska cynamonu
150 g cukru
100 ml rumu
5 żółtek 
250 ml śmietany

Mak zaparzamy wrzącą wodą i zostawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie mielimy go, wrzucamy do garnka i gotujemy z mlekiem. Następnie dodajemy 50 g cukru, rum i cynamon. Całość odstawiamy na 20 minut. Wyjmujemy cynamon. 
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i mieszamy z masą makową. Wszystko odstawiamy, żeby wystygło. Następnie mieszamy z ubitą śmietaną. 
Całość mrozimy w maszynce do lodów lub przelewamy do szklanej miski i wkładamy do zamrażalnika (od czasu do czasu trzeba zamieszać lub zmiksować masę).

2 comments: