Pomimo obecnej pory roku naszła mnie ochota na pierniczki. Co prawda przepis nie jest typowym przepisem na pierniczki, ale dodałam przyprawy do piernika, więc już moim ciasteczkom blisko do bycia choinkową zawieszką. Do ozdabiania użyłam perełek cukrowych, posypek cukrowych i czekoladowych i masy cukrowej :)
Składniki:
3 filiżanki mąki
1 filiżanka masła w temperaturze pokojowej
1 filiżanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i esencję. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Wyrobioną masę wkładamy do worka i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ją, wałkujemy i wykrawamy pierniczki (gdyby masa za bardzo się łamała trzeba dodać do niej oleju lub masła).
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy nasze ciasteczka i pieczemy aż się zarumienią. Dekorujemy je dopiero jak ostygną.
Proste, prawda? Jak wasze wrażenia?
No comments:
Post a Comment