Thursday, 7 June 2012

Tartaletki gruszkowe

Zainspirowana akcją kulinarną "Gruszka i pietruszka" postanowiłam przygotować własną wariację na temat gruszek. Dawno nie robiłam nic "na zimno", stąd też tartaletki z kremem i gruszkami w zalewie porzeczkowej. Do części ciasteczek dodałam też galaretkę porzeczkową. Szykuje się więc małe obżarstwo w dzień wolny :)






Korpusy do moich tartaletek upiekłam dzień wcześniej.


Krem - składniki:

1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 3/4 szklanki wody)
250 g masła roślinnego
3 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru (użyłam cukier puder, ale można dodać zwykłego)
3 łyżki mleka w proszku


 Masło, cukier i jajka wrzucamy do blendera.


Dodajemy przestudzoną żelatynę.


Dodajemy mleko w proszku i wszystko miksujemy.


Całość mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.


Do wypełnienia tartaletek postanowiłam użyć rękawa. (Co okazało się nieco pracochłonne.)



Wypełnione kremem ciasteczka udekorowałam gruszkami z zalewy porzeczkowej - dzięki temu wyglądają apetycznie i kolorowo :)

6 comments:

  1. zawsze widzę z truskawkami, a tu taka miła odmiana :)
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Mniam! Ale te gruszki wyglądają wspaniale, to jakieś kupne w tej zalewie, czy produkcja własna :> ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wytwór domowy :) w sezonie gruszkowym postaram się zamieścić przepis

      Delete