Friday, 14 February 2014

Gorąca czekolada z przyprawami :)

Dzisiaj propozycja dla wszystkich zmarźlaków i miłośników czekolady :) Ta gorąca czekolada z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej rozgrzeje nas nie tylko w Walentynki. Jest dość prosta w wykonaniu i przepyszna. Idealna na wieczór pod kocem z dobrym filmem. Miłośnicy nieco bardziej aromatycznych napojów mogą dodać rum (1 i 1/2 łyżki do całości tuż przed serwowaniem).




Składniki:

400 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
62 g gorzkiej czekolady + trochę na posypkę :)
1 1/2 łyżki brązowego cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
gałka muszkatołowa do smaku


Do garnka wlewamy 100 ml mleka i 100 ml śmietanki. Dodajemy posiekaną czekoladę i brązowy cukier. Delikatnie podgrzewamy.


Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż, wyciągamy ziarenka i całość dodajemy do rondelka.


Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.


Dodajemy pozostałe mleko...


... i laskę cynamonu. Czekamy aż płyn będzie się prawie gotował i zestawiamy z ognia.


Dodajemy gałkę muszkatołową według uznania i odstawiamy naszą czekoladę na co najmniej 20 minut. Po tym czasie podgrzewamy czekoladę i ubijamy pozostałą śmietanę.


Gorącą czekoladę dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą. Od razu podajemy :)




2 comments:

  1. Uwielbiam taką cynamonowo-waniliową gorącą czekoladę w zimowe wieczory :)

    ReplyDelete
  2. Potrzebuję ją teraz. NATYCHMIAST! Pyszota! :D

    ReplyDelete