Dzisiaj propozycja dla wszystkich zmarźlaków i miłośników czekolady :) Ta gorąca czekolada z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej rozgrzeje nas nie tylko w Walentynki. Jest dość prosta w wykonaniu i przepyszna. Idealna na wieczór pod kocem z dobrym filmem. Miłośnicy nieco bardziej aromatycznych napojów mogą dodać rum (1 i 1/2 łyżki do całości tuż przed serwowaniem).
Składniki:
400 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
62 g gorzkiej czekolady + trochę na posypkę :)
1 1/2 łyżki brązowego cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
gałka muszkatołowa do smaku
Do garnka wlewamy 100 ml mleka i 100 ml śmietanki. Dodajemy posiekaną czekoladę i brązowy cukier. Delikatnie podgrzewamy.
Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż, wyciągamy ziarenka i całość dodajemy do rondelka.
Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy pozostałe mleko...
... i laskę cynamonu. Czekamy aż płyn będzie się prawie gotował i zestawiamy z ognia.
Dodajemy gałkę muszkatołową według uznania i odstawiamy naszą czekoladę na co najmniej 20 minut. Po tym czasie podgrzewamy czekoladę i ubijamy pozostałą śmietanę.
Gorącą czekoladę dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą. Od razu podajemy :)
Uwielbiam taką cynamonowo-waniliową gorącą czekoladę w zimowe wieczory :)
ReplyDeletePotrzebuję ją teraz. NATYCHMIAST! Pyszota! :D
ReplyDelete