Dzisiaj urodziny mojego taty-trzeba było stworzyć coś słodkiego :)
Jeszcze nie piekłam ciasta czekoladowego więc uznałam, że tort urodzinowy jest dobrą okazją do sprawdzenia nowego, mocno czekoladowego przepisu. Żeby nieco złagodzić słodycz ciasta udekorowałam je malinami i jeżynami, dzięki czemu ciasto zyskuje nieco wakacyjne aromaty :)
Składniki;
100 g gorzkiej czekolady
1 żółtko
125 ml mleka
60 g cukru
4 łyżki masła
80 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
200 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 białka
2 łyżki cukru
1/2 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
maliny i jeżyny do dekoracji
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy do czekolady i mieszamy razem.
Masę czekoladową odkładamy na bok aż ostygnie.
Ubijamy pianę z białek z dwoma łyżkami cukru.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Stopniowo dodajemy żółtka, mleko...
... i mąkę.
Na koniec dodajemy masę czekoladową.
Dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ubijamy śmietanę z cukrem, cukrem wanilinowym i kakao.
Przekładamy ciasto śmietaną i dekorujemy owocami.
Ciasto powstało na urodziny ;p Na szczęście pomimo lekkich niedociągnięć (piekarnik dalej mnie nie lubi ;/ ) ciasto smakowało solenizantowi ;]
Aż chce się zjeść od razu kawałeczek takiego tortu :)
ReplyDeleteale odjechany tort :D
ReplyDeleteJak pysznie wygląda :D:D
ReplyDeleteMmm...wspaniały !!! :P
ReplyDelete