Wednesday, 20 March 2013

Ciasto czekoladowe

Dzisiaj urodziny mojego taty-trzeba było stworzyć coś słodkiego :) 
Jeszcze nie piekłam ciasta czekoladowego więc uznałam, że tort urodzinowy jest dobrą okazją do sprawdzenia nowego, mocno czekoladowego przepisu. Żeby nieco złagodzić słodycz ciasta udekorowałam je malinami i jeżynami, dzięki czemu ciasto zyskuje nieco wakacyjne aromaty :) 



Składniki;

100 g gorzkiej czekolady
1 żółtko
125 ml mleka
60 g cukru
4 łyżki masła
80 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
200 g mąki 
1 łyżka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 białka
2 łyżki cukru
1/2 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
maliny i jeżyny do dekoracji




Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.


60 g cukru mieszamy z mlekiem i żółtkiem.


Dodajemy do czekolady i mieszamy razem.



Masę czekoladową odkładamy na bok aż ostygnie.


Ubijamy pianę z białek z dwoma łyżkami cukru.


Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.


Stopniowo dodajemy żółtka, mleko...


... i mąkę.



Na koniec dodajemy masę czekoladową.


Dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.




Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.



Ubijamy śmietanę z cukrem, cukrem wanilinowym i kakao.


Przekładamy ciasto śmietaną i dekorujemy owocami.



Ciasto powstało na urodziny ;p Na szczęście pomimo lekkich niedociągnięć (piekarnik dalej mnie nie lubi ;/ ) ciasto smakowało solenizantowi ;]


4 comments: