Thursday, 4 April 2013

Muffinki z cukinią i kardamonem

Skusił mnie pewien przepis przeznaczony dla ludzi na diecie, a mianowicie babeczki z cukinią i pistacjami doprawione nuta kardamonu. Już kiedyś słyszałam, że piekąc ciasta możemy zastąpić masło cukinia (przynajmniej połowę porcji masła ;p), co sprawi, że wypiek będzie zawierał mniej tłuszczu jednocześnie nie tracąc zbytnio na walorach smakowych. Co najważniejsze, te wilgotne babeczki o wyraźnym aromacie kardamonu, dekorowane pistacjami i syropem z limonek, są doskonałą opcją dla ludzi na diecie beznabiałowej. Osobiście smakuje mi to połączenie kardamonu i kwaskowatej polewy :D



Składniki:

3 ziarna kardamonu
1 jajko
60 ml oleju
100 g cukru
100 g cukinii
50 g pistacji bez łupinek
115 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 limonki
85 g cukru
40 g pistacji bez łupinek


Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Cukinię obieramy.

Ścieramy na tarce o małych oczkach ;p


Z kardamonu wyjmujemy ziarenka i rozdrabniamy je, najlepiej za pomocą moździerza (ja użyłam wałka kuchennego ;p)


Do miski wrzucamy kardamon i jajko.

Dodajemy cukier.


Miksujemy wszystko na białą, puszystą masę.



Pistacje siekamy i dodajemy do masy.


Dodajemy cukinię i całość mieszamy.


Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do naszej masy.


Wypełniamy foremki ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 18 minut.




Kiedy babeczki urosną i się zarumienią sprawdzamy patyczkiem i wyciągamy z piekarnika.


Do rondelka wrzucamy cukier, skórkę i sok z limonek.


Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Według przepisu należy gotować 1 minutę, jednak po tym czasie masa jest dalej wodnista, sądzę więc, że najlepiej byłoby gotować do momentu aż zacznie nieco gęstnięć.


Dodajemy posiekane pistacje i odstawiamy aż przestygnie.






1 comment: