Skusił mnie pewien przepis przeznaczony dla ludzi na diecie, a mianowicie babeczki z cukinią i pistacjami doprawione nuta kardamonu. Już kiedyś słyszałam, że piekąc ciasta możemy zastąpić masło cukinia (przynajmniej połowę porcji masła ;p), co sprawi, że wypiek będzie zawierał mniej tłuszczu jednocześnie nie tracąc zbytnio na walorach smakowych. Co najważniejsze, te wilgotne babeczki o wyraźnym aromacie kardamonu, dekorowane pistacjami i syropem z limonek, są doskonałą opcją dla ludzi na diecie beznabiałowej. Osobiście smakuje mi to połączenie kardamonu i kwaskowatej polewy :D
Składniki:
3 ziarna kardamonu
1 jajko
60 ml oleju
100 g cukru
100 g cukinii
50 g pistacji bez łupinek
115 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 limonki
85 g cukru
40 g pistacji bez łupinek
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Cukinię obieramy.
Ścieramy na tarce o małych oczkach ;p
Z kardamonu wyjmujemy ziarenka i rozdrabniamy je, najlepiej za pomocą moździerza (ja użyłam wałka kuchennego ;p)
Do miski wrzucamy kardamon i jajko.
Dodajemy cukier.
Miksujemy wszystko na białą, puszystą masę.
Pistacje siekamy i dodajemy do masy.
Dodajemy cukinię i całość mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do naszej masy.
Wypełniamy foremki ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 18 minut.
Kiedy babeczki urosną i się zarumienią sprawdzamy patyczkiem i wyciągamy z piekarnika.
Do rondelka wrzucamy cukier, skórkę i sok z limonek.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Według przepisu należy gotować 1 minutę, jednak po tym czasie masa jest dalej wodnista, sądzę więc, że najlepiej byłoby gotować do momentu aż zacznie nieco gęstnięć.
Dodajemy posiekane pistacje i odstawiamy aż przestygnie.
Pyszności :)
ReplyDeleteSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
ReplyDelete