Za oknem pojawiło się słońce więc pora na wiosenny deser- babeczki cytrynowe przypominające motyle ;p Jest to jeden z przepisów pochodzący z mojej książki kucharskiej "The Cupcake". Według oryginalnego przepisu babeczki podaje się z kremem na bazie masła, ja jednak za nim nie przepadam więc zastąpiłam go bitą śmietaną z dodatkiem skórki z cytryny. Całość przygotowuje się dość szybko więc można zabrać ze sobą gotowe babeczki i cieszyć się słońcem na ławce w parku lub przydomowym ogródku ;p
Składniki:
115 g mąki
115 g masła
115 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki mleka
skórka z połowy cytryny
ok 200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
skórka z połowy cytryny
Do miski wrzucamy mąkę i cukier.
Dodajemy masło w temperaturze pokojowej.
Cqłe jajka lekko rozmącamy.
Dodajemy jajka do suchych produktów w misce.
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce.
Dodajemy mleko.
Całość dokładnie miksujemy.
Mqsą wypełniamy foremki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
Po upieczeniu studzimy babeczki.
Ścinamy wierzch babeczek...
...i przekrajamy powstałę okręgi na pół.
Śmietanę ubijamy z cukrem i skórka z cytryny.
Ubitą śmietaną napełniamy rękaw cukierniczy.
Babeczki dekorujemy bitą śmietaną...
... i połówkami odkrojonych wcześniej wierzchów.
Babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Urocze te babeczki!:)
ReplyDeleteTeż miałam okazje robić takie babeczki są przepyszne i do tego pięknie wyglądają :)
ReplyDelete