Thursday, 18 April 2013

Kruche ciasto z jabłkami i lody waniliowe

Dziś dzień wolny od pracy... na szczęście. można zebrać siły przed weekendową zmianą. Niestety pogoda mnie dzisiaj nie rozpieszczała ;/ Choć z jednej strony to nawet dobrze- miałam czas na załatwienie niektórych spraw przez internet, bez wyrzutów sumienia, że zmarnowałam czas siedząc w domu. Co najważniejsze miałam też okazję upiec nowe ciasto. moja mama prosiła mnie o jakieś ciasto jabłkowe, tak więc powstała szarlotka i domowe lody waniliowe- skorzystałam z przepisu z tej strony ;] Lody są przepyszne w połączeniu z ciastem, a samo ich przygotowanie jest bajecznie proste ;] Czemu więc nie osłodzić sobie nieco życia i nie poleniuchować oglądając jakiś film i jedząc szarlotkę z lodami ;p



Składniki:

na ciasto:
  360 g mąki
  240 g masła
  150 g cukru pudru
  1 żółtko
  6 jabłek 
  70 g cukru 
  szczypta cynamonu

na lody:
  250 ml mleka
  70 g cukru
  laska wanilii
  3 żółtka
  100 ml śmietany kremóki


Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło.


Dodajemy żółtko i siekamy masło.


Ciasto szybko zagniatamy i chowamy do lodówki na około pół godziny.


Jabłka myjemy, suszymy i obieramy.


Wykrajamy plaster z gniazdem niesiennym.


Odkrojone połówki układamy pomiędzy dwiema wykałaczkami i nacinamy co dwa milimetry- wykałaczki zapobiegną przekrojeniu ich do końca.




Plastry ścieramy na tarce.



Starte jabłka wrzucamy do garnka razem z białym cukrem i smażymy do uzyskania gęstego puree. pod koniec gotowania możemy dodać cynamon i sok z cytryny.


Z lodówki wyciągamy połowę ciasta. rozwałkowujemy je.


Wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do piecznia.


Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu na 10 minut.


Po wyjęciu ciasta, nakładamy na nie równomiernie mus jabłkowy...


... i nasze ponacinane połówki jabłek.


Całość przykrywamy drugą  połową ciasta.


Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Czekając na ciasto możemy przygotować nasze lody.



Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i wyciagamy ziarenka.


Gotujemy mleka z 2/3 cukru, ziarenkami wanilii i laską wanilii- wyrzucamy ją, kiedy mleko się zagotuje.




W misce ubijamy na puszystą masę żółtka z pozostałym cukrem.


Ciągle mieszając, dodajemy gorące mleko do masy jajecznej.




Masę przelewamy ponownie do rondelka i gotujemy na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Trzeba uważać, żeby masa się nie zważyła.


Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i przelewamy naszą masę do pojemnika. Czekamy aż ostygnie i wkładamy do zamrażalnika. Dobrze jest co godzinę wyciągnąć lody z lodówki i je zmiksować ;]


A oto efekt mojej dzisiejszej pracy ;p





1 comment:

  1. Szarlotka i do tego ciepła z lodami waniliowym to najlepsze połączanie na świecie, nie ma nic lepszego :)

    ReplyDelete