Dziś dzień wolny od pracy... na szczęście. można zebrać siły przed weekendową zmianą. Niestety pogoda mnie dzisiaj nie rozpieszczała ;/ Choć z jednej strony to nawet dobrze- miałam czas na załatwienie niektórych spraw przez internet, bez wyrzutów sumienia, że zmarnowałam czas siedząc w domu. Co najważniejsze miałam też okazję upiec nowe ciasto. moja mama prosiła mnie o jakieś ciasto jabłkowe, tak więc powstała szarlotka i domowe lody waniliowe- skorzystałam z przepisu z tej strony ;] Lody są przepyszne w połączeniu z ciastem, a samo ich przygotowanie jest bajecznie proste ;] Czemu więc nie osłodzić sobie nieco życia i nie poleniuchować oglądając jakiś film i jedząc szarlotkę z lodami ;p
Składniki:
na ciasto:
360 g mąki
240 g masła
150 g cukru pudru
1 żółtko
6 jabłek
70 g cukru
szczypta cynamonu
na lody:
250 ml mleka
70 g cukru
laska wanilii
3 żółtka
100 ml śmietany kremóki
Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło.
Dodajemy żółtko i siekamy masło.
Ciasto szybko zagniatamy i chowamy do lodówki na około pół godziny.
Jabłka myjemy, suszymy i obieramy.
Wykrajamy plaster z gniazdem niesiennym.
Odkrojone połówki układamy pomiędzy dwiema wykałaczkami i nacinamy co dwa milimetry- wykałaczki zapobiegną przekrojeniu ich do końca.
Plastry ścieramy na tarce.
Starte jabłka wrzucamy do garnka razem z białym cukrem i smażymy do uzyskania gęstego puree. pod koniec gotowania możemy dodać cynamon i sok z cytryny.
Z lodówki wyciągamy połowę ciasta. rozwałkowujemy je.
Wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do piecznia.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu na 10 minut.
Po wyjęciu ciasta, nakładamy na nie równomiernie mus jabłkowy...
... i nasze ponacinane połówki jabłek.
Całość przykrywamy drugą połową ciasta.
Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Czekając na ciasto możemy przygotować nasze lody.
Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i wyciagamy ziarenka.
Gotujemy mleka z 2/3 cukru, ziarenkami wanilii i laską wanilii- wyrzucamy ją, kiedy mleko się zagotuje.
W misce ubijamy na puszystą masę żółtka z pozostałym cukrem.
Ciągle mieszając, dodajemy gorące mleko do masy jajecznej.
Masę przelewamy ponownie do rondelka i gotujemy na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Trzeba uważać, żeby masa się nie zważyła.
Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i przelewamy naszą masę do pojemnika. Czekamy aż ostygnie i wkładamy do zamrażalnika. Dobrze jest co godzinę wyciągnąć lody z lodówki i je zmiksować ;]
A oto efekt mojej dzisiejszej pracy ;p
Szarlotka i do tego ciepła z lodami waniliowym to najlepsze połączanie na świecie, nie ma nic lepszego :)
ReplyDelete