Dziś będzie nieco orientalnie, głównie za sprawą namowy paru osób ;] Krótko mówiąc upiekłam baklavę ;p żeby sobie nieco utrudnić życie nie użyłam gotowego ciasta filo. Zamiast tego przygotowałam moje ciasto od samych podstaw własnoręcznie. Nieco to wydłużyło proces tworzenia- ciasto filo przygotowałam dzień wcześniej. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się takich trudności z tym ciastem;/ - mam nadzieję, że następnym razem będzie znacznie lepiej ;] Jednak efekt był przepyszny :D
Składniki:
na ciasto filo:
400 g mąki pszennej
6 g soli
330 ml wody o temp. 50 stopni
30 ml oliwy z oliwek
skrobia ziemniaczana do podsypywania
na baklavę:
2/3 szklanki sezamu
1/2 szklanki posiekanych migdałów
1/2 szklanki orzechów pecan
2/3 szkalnki zmielonych migdałów
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
szklanka wody
szklanka cukru
laska cynamonu
sok z połowy cytryny
ok. 200 g roztopionego masła
Dodajemy wodę i sól. Całość miksujemy.
Dodajemy oliwę z oliwek. Dalej miksujemy.
Ciasto wykładamy na stolicę wysypaną skrobią i formujemy kulę. Z niej formujemy małe kulki- mniej więcej po 6 g każda, i układamy je na tacy wysypanej skrobią. Przykrywamy je folią lub ściereczką i odstawiamy na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
Przygotowujemy nadzienie do baklavy. Do miski wsypujemy sezam i cukier.
Dodajemy przyprawy. Można dodać miód.
Na koniec dodajemy posiekane orzechy i migdały i dokładnie mieszamy. Oczywiście możemy używać dowolne mieszanki bakalii- pistacje, orzechy włoskie, orzechy laskowe, itd.
Wybrane naczynie smarujemy masłem. Ciasto filo rozwałkowujemy cienko- prawidłowo powinno być prawie przeźroczyste ;p i wyścielamy dno formy. Smarujemy masłem i nakładamy następny płat ciasta. należy nałożyć około 6 warstw- ciasto i masło.
Nakładamy połowę mieszanki orzechowej i następną warstwę ciasta.
Na wierzch nakładamy ponownie około 6 płatów ciasta i smarujemy masłem. Nakrajamy romby i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. pieczemy godzinę.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier.
Dodajemy sok z cytryny i laskę cynamonu.
Syrop gotujemy na małym ogniu
Ciasto wyciągamy z piekarnika i polewamy syropem.
Posypujemy sezamem i odstawiamy na... co najmniej 5 godzin.
Trzeba przyznać, że ciasto jest dość pracochłonne, ale w smaku...mmm.. przepyszne ;]
szacun za ciasto filo! :)
ReplyDeletedziś właśnie będąc w knajpce tureckiej widziałam ciasteczka Baklava i zastanawiałam się jak smakują,a tu proszę przepis ;-)
ReplyDeletePyszności:)
ReplyDeleteNie wszyscy lubią baklavę, bo za słodka. A mnie właśnie ta słodycz przeokrutna właśnie najbardziej mi smakuje :-)
ReplyDelete