Thursday 23 May 2013

Coffee Kisses

Dzisiaj propozycja na coś słodkiego, małego i na szybko :) Właściwie wszystkie składniki, mamy zazwyczaj w domu- przynajmniej ja mam zawsze zapas masła w lodówce (jak Julia z filmu "Julie and Julia" :). Do podstawowego przepisu wprowadziłam małe urozmaicenie- dodałam startą skórkę z pomarańczy, co nadaje im nieco cytrusowego aromatu.



Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka wrzącej wody
75 g masła
50 g cukru
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy pomarańczy

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki wrzącej wody
50 g masła
100 g cukru pudru


Do miski wrzucamy masło (w temperaturze pokojowej) i  cukier. Dokładnie miksujemy do uzyskania puszystej masy.


Zaparzamy kawę i studzimy ją.


Dodajemy kawę do naszej masy i mieszamy.


Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.


Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy.


Ciasto zagniatamy ręcznie do uzyskania kuli. Chłodzimy je w lodówce około 15 minut.


Dzielimy ciasto na dwa wałki, te zaś kroimy na 20 małych kawałków.


Formujemy z nich kulki.


Układamy je na blachę i lekko przygniatamy widelcem.


Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.


Ważne, żeby nie piec ciastek za długo, bo robią się niemożliwe twarde ;/


Studzimy je 5 minut na blasze, potem przenosimy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem.


Dodajemy rozpuszczoną kawę i ucieramy do uzyskania puszystej, gładkiej masy.


Masą kawową przekładamy ciasteczka :)





2 comments:

  1. Świetnie wyglądają :)
    Ciekawa jestem ich smaku :)

    ReplyDelete
  2. Ależ smakowite maleństwa :)
    A masło też się u mnie zawsze znajdzie :)

    ReplyDelete