Monday, 11 February 2013

Pieczone jabłka





Dzisiaj to już wyjątkowo zdrowo,przynajmniej jak na moje uwielbienie słodyczy, czyli pieczone jabłka ;p W dzieciństwie jedliśmy pieczone jabłka z ogniska, potem po prostu wkładaliśmy je do piekarnika... przepyszne w każdym wydaniu. Więc, kiedy tylko znalazłam przepis na jabłka pieczone w piekarniku z dodatkiem soku owocowego i odrobiną masła musiałam go jak najszybciej przetestować  ;] Tak też powstał ten nieco wieczorny post.



Składniki:

4 jabłka- najlepiej bramley ważne, żeby były dość zbite i kwaskowe
skórka otarta z jednej cytryny
sok z pomarańczy
1 łyżka golden syrop
25 g masła
6 łyżek soku owocowego
ewentualnie szczypta cynamonu do smaku



Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Jabłka myjemy, suszymy i za pomocą noża wykrajamy gniazda nasienne tak, żeby nie przebić jabłek na wylot.



Na 1/3 wysokości nacinamy jabłko poziomo. Na górnej części robimy pionowe nacięcia- pomoże nam to zachować kształt jabłek podczas pieczenia.


Wyciskamy sok z pomarańczy.


Dodajemy do niego skórkę z cytryny...


...i golden syrop.


Gotowym płynem napełniamy jabłka


Na wierzch jabłek kładziemy kawałki masła. Całość zalewamy dowolnym sokiem owocowym. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut.


Zarumienione jabłka wyciągamy i jemy na ciepło.


Propozycja idealna na zimowe zimne wieczory ;p Pieczone jabłka, koc i dobra książka ;]




No comments:

Post a Comment