Kiedy byłam mniejsza w domu jedliśmy czasem mus cytrynowy. Puszysta masa z żółtek ubijanych z cukrem, skórka i sok z cytryny, piana z białek, a wszystko schładzane przez noc w lodówce. Przy najblizszej okazji muszę poszukać w domu tego przepisu :) A jak na razie coś równie puszystego i orzeźwiającego- mus z sokiem ze świeżych pomarańczy.
Składniki:
100 g cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki miodu
3 jajka
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok. 3-4 pomarańcze)
Przygotowujemy wszystkie składniki. Wyciskamy sok z pomarańczy. Oddzielamy żółtka od białek.
Ubijamy żółtka z połową cukru na puszysta masę.
Dodajemy mąkę i płynny miód.
Stopniowo dodajemy sok z pomarańczy i dalej mieszamy.
Przelewamy wszystko do garnka.
Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając- najlepiej drewnianą łyżką.
Masa ma mieć konsystencję custardu (coś jak nasz budyń) najlepiej to sprawdzić na łyżce- jeśli po zrobieniu kreski na łyżce- zostanie, masa jest gotowa.
Masę jajeczno-pomarańczową odstawiamy do wystygnięcia i ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem. Do ubitej piany dodajemy stopniowo masę jajeczną i delikatnie miezamy.
Przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki.
Dekorujemy pomarańczami :P Podczas przygotowywania deseru możemy dodać odrobinę likieru pomarańczowego do masy jajecznej nada to nieco wyrazistszego smaku.
Niestety deser nie może stać za długo w lodówce- najlepiej serwować go tego samego dnia. Jeśli chcemy przedłużyć jego przydatność trzeba dodać rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny.
pięknie i pysznie podane ! :)
ReplyDeleteDziękuję :)
Deleteale wspaniale ozdobiłaś !
ReplyDeleteWygląda wspaniale, uwielbiam takie delikatne desery :)
ReplyDelete