Thursday 14 March 2013

Jabłkowo-malinowe crumble

Dziś powrót do kuchni angielskiej i równocześnie jeden ze zdrowych deserów, czyli owoce pod kruszonką. W Wielkiej Brytanii jest do dość popularne danie serwowane w wersji słodkiej lub wytrawnej. Osobiście bardziej wolę wariant owocowy :) Można używać właściwie różne mieszanki owoców - jabłko i czarna porzeczka, jabłka i rabarbar, jabłka, śliwki i wiśnie bądź po prostu same jabłka. Ja na pierwsze crumble wybrałam jabłka i maliny :p 




Składniki:

ok 200 g malin
jedno jabłko
60 g masła
55 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru (ja użyłam brązowego) + ewentualnie cukier do owoców
55 g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka miodu



Owoce myjemy i osuszamy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.


Migdały drobno siekamy.


Owoce wsypujemy do ramekinów (będą potrzebne ok 4 sztuki).



Maliny możemy nieco dosłodzić- moje były dość kwaśne :(


Mąkę mieszamy z masłem tworząc kruszonkę.


Dodajemy migdały, cukier...


...cynamon i miód. Całość dokładnie mieszamy.


Za pomocą łyżki nakładamy kruszonkę na owoce,



Wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut- aż się zarumienią.




Crumble podajemy gorące, posypane cukrem pudrem. Doskonale smakuje z lodami lub custardem :)




7 comments:

  1. Pycha:) Moje smaki napewno wypróbuję!

    ReplyDelete
  2. To naprawdę zdrowy deser :) Jak widzę te maliny, to automatycznie za nimi tęsknię. Mam wrażenie, że nie jadłam ich wieki.

    ReplyDelete
  3. Ależ to apetycznie wygląda :) Ostatnio oglądałam jakiś program o gotowaniu i akurat przygotowywali crumble z malinami i jabłkami... jeszcze trochę i skorzystam z Twojego przepisu ;)

    ReplyDelete
  4. Nic tylko czekać aż będą świeże maliny!

    ReplyDelete
  5. w jakiej temperaturze sie to piecze?

    ReplyDelete