Wednesday 24 April 2013

Baklava

Dziś będzie nieco orientalnie, głównie za sprawą namowy paru osób ;] Krótko mówiąc upiekłam baklavę ;p żeby sobie nieco utrudnić życie nie użyłam gotowego ciasta filo. Zamiast tego przygotowałam moje ciasto od samych podstaw własnoręcznie. Nieco to wydłużyło proces tworzenia- ciasto filo przygotowałam dzień wcześniej. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się takich trudności z tym ciastem;/ - mam nadzieję, że następnym razem będzie znacznie lepiej ;] Jednak efekt był przepyszny :D



Składniki:

na ciasto filo:
  400 g mąki pszennej
  6 g soli
  330 ml wody o temp. 50 stopni
  30 ml oliwy z oliwek
  skrobia ziemniaczana do podsypywania

na baklavę:
  2/3 szklanki sezamu
  1/2 szklanki posiekanych migdałów
  1/2 szklanki orzechów pecan
  2/3 szkalnki zmielonych migdałów
  3 łyżki brązowego cukru
  2 łyżeczki cynamonu
  1 łyżeczka zmielonego imbiru
  szklanka wody
  szklanka cukru
  laska cynamonu
  sok z połowy cytryny
  ok. 200 g roztopionego masła 


Mąkę przesiewamy do miski.


Dodajemy wodę i sól. Całość miksujemy.


Dodajemy oliwę z oliwek. Dalej miksujemy.


Ciasto wykładamy na stolicę wysypaną skrobią i formujemy kulę. Z niej formujemy małe kulki- mniej więcej po 6 g każda, i układamy je na tacy wysypanej skrobią. Przykrywamy je folią lub ściereczką i odstawiamy na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.


Przygotowujemy nadzienie do baklavy. Do miski wsypujemy sezam i cukier.


Dodajemy przyprawy. Można dodać miód.


Na koniec dodajemy posiekane orzechy i migdały i dokładnie mieszamy. Oczywiście możemy używać dowolne mieszanki bakalii- pistacje, orzechy włoskie, orzechy laskowe, itd.


Wybrane naczynie smarujemy masłem. Ciasto filo rozwałkowujemy cienko- prawidłowo powinno być prawie przeźroczyste ;p i wyścielamy dno formy. Smarujemy masłem i nakładamy następny płat ciasta. należy nałożyć około 6 warstw- ciasto i masło.


Nakładamy połowę mieszanki orzechowej i następną warstwę ciasta.


Na wierzch nakładamy ponownie około 6 płatów ciasta i smarujemy masłem. Nakrajamy romby i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. pieczemy godzinę.


W tym czasie przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier.


Dodajemy sok z cytryny i laskę  cynamonu.


Syrop gotujemy na małym ogniu 



Ciasto wyciągamy z piekarnika i polewamy syropem.


Posypujemy sezamem i odstawiamy na... co najmniej 5 godzin.


Trzeba przyznać, że  ciasto jest dość pracochłonne, ale w smaku...mmm.. przepyszne ;]


4 comments:

  1. dziś właśnie będąc w knajpce tureckiej widziałam ciasteczka Baklava i zastanawiałam się jak smakują,a tu proszę przepis ;-)

    ReplyDelete
  2. Nie wszyscy lubią baklavę, bo za słodka. A mnie właśnie ta słodycz przeokrutna właśnie najbardziej mi smakuje :-)

    ReplyDelete