Friday 12 April 2013

Cytrynowe motylki

Za oknem pojawiło się słońce więc pora na wiosenny deser- babeczki cytrynowe przypominające motyle ;p Jest to jeden z przepisów pochodzący z mojej książki kucharskiej "The Cupcake". Według oryginalnego przepisu babeczki podaje się z kremem na bazie masła, ja jednak za nim nie przepadam więc zastąpiłam go bitą śmietaną z dodatkiem skórki z cytryny. Całość przygotowuje się dość szybko więc można zabrać ze sobą gotowe babeczki i cieszyć się słońcem na ławce w parku lub przydomowym ogródku ;p


Składniki:

115 g mąki
115 g masła
115 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki mleka
skórka z połowy cytryny

ok 200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
skórka z połowy cytryny


Do miski wrzucamy mąkę i cukier.


Dodajemy masło w temperaturze pokojowej.


Cqłe jajka lekko rozmącamy.


Dodajemy jajka do suchych produktów w misce.


Skórkę z cytryny ścieramy na tarce.


Dodajemy mleko.


Całość dokładnie miksujemy.


Mqsą wypełniamy foremki.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 15 minut.


Po upieczeniu studzimy babeczki.


Ścinamy wierzch babeczek...


...i przekrajamy powstałę okręgi na pół.



Śmietanę ubijamy z cukrem i skórka z cytryny.


Ubitą śmietaną napełniamy rękaw cukierniczy.


Babeczki dekorujemy bitą śmietaną...


... i połówkami odkrojonych wcześniej wierzchów.


Babeczki posypujemy cukrem pudrem.




2 comments:

  1. Też miałam okazje robić takie babeczki są przepyszne i do tego pięknie wyglądają :)

    ReplyDelete